Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Nu aandacht voor Steve Jobs, na Albert Einstein, Martin Luther King en Nelson Mandela. Het onderwerp in aflevering 1 is de kracht van synergie, samenwerken met anderen. Oftewel: 1 + 1 = 3!


Niet alleen

Steve Jobs was een bijzonder mens. Hij was, in tegenstelling tot wat later werd beweerd, niet uitzonderlijk slim. Wel was hij een genie in dat wat hij deed. Maarrr… Jobs kon dit niet alleen!

Als tieners raken Stephen Wozniak en Steve Jobs bevriend. Wozniak was bijna vijf jaar ouder en had toen al vele malen meer kennis van elektronica. Dat zou ook altijd zo blijven.

Wozniak was achter alle producten die hij en Steve in het begin samen uitvonden, het belangrijkste brein. Zo zelfs dat zijn vader hem wel eens waarschuwde dat Steve van zijn uitvindingen het geld opstreek. Tegelijk zouden alle uitvindingen in een garage gebleven zijn wanneer deze twee mannen niet samen aan het begin van zo’n belangrijke ontwikkeling van de digitale mogelijkheden hadden gestaan. Sterker, mogelijk waren veel uitvindingen en ontwikkelingen niet tot stand gekomen. Jobs was degene die samen met anderen of zelf op ideeën kwam. Wozniak ging hiermee aan de slag. Jobs was vervolgens weer degene die het smoel bepaalde. De man die de bühne op ging.


Eerlijkheid

De kracht van verschil in samenwerking kan tamelijk bizar zijn. Om dat toe te lichten bespreek ik voor beide heren hun drijfveren als het gaat om eerlijkheid en zakelijke doelen.

Wozniak vertelt over zichzelf en zijn diepste waarden:

‘Mijn vader geloofde in eerlijkheid. Extreme eerlijkheid. Dat is het belangrijkste dat hij me geleerd heeft. Ik lieg nooit, ook nu nog niet.’

Later zei hij:

‘Ik wilde niet bij de hoogvliegers horen, zoals Steve. Mijn vader was technisch ontwerper en dat wilde ik ook worden. Ik was altijd veel te verlegen om zo’n zakenman als Steve te worden.’


Geloven in je eigen waarheid?!

Tegenover de extreme eerlijkheid van Wozniak staat het de houding van Jobs. Jobs maakte zijn eigen realiteit. Het was niet dat hij loog. Hij geloofde gewoon zelf in wat hij zei, ook als dat ver bezijden de door anderen waargenomen werkelijkheid was. Iedereen om hem heen wist dat. Hoewel dit niet zozeer een positieve eigenschap lijkt, ligt hier uiteindelijk ook een enorme kracht van Jobs. Wanneer iets af moest en iedereen zei dat hier nog maanden voor nodig waren, kon Jobs zeggen dat het zeker zou lukken om het binnen een aantal dagen of weken (deadline werd gesteld) af kon zijn. Hij deed dit met zo’n overtuiging, dat iedereen aan de slag ging. En warempel, het lukte… Jobs geloofde nu eenmaal in zijn waarheid.

Waar Wozniak een bescheiden man was, met veel oog voor het belang van de ander, was Jobs uitermate opvliegend en veeleisend. Ik twijfel eerlijk gezegd niet eens of ik met Jobs had willen samenwerken. Niet dus! En toch… Jobs kreeg voor elkaar wat hij voor elkaar kreeg en heeft de wereld met zijn producten veranderd. Totaal op z’n kop gezet.


1 + 1 = 3

Leiderschap is weten wat je kunt en tegelijk die mensen kennen die weten wat jij niet weet en met hen een synergie aangaan! De kracht van 1 + 1 = 3. Deze overtuiging, die ik zelf ook in mijn bedrijven uitdraag, zie ik terug in de samenwerking tussen Jobs en Wozniak. Beiden hadden grote talenten. Beiden konden alleen komen tot een wereld vernieuwende markt door die talenten te bundelen.


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier: [toggle title=’Toon text’]

Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2015), De zeven eigenschappen voor succes in je leven.Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Grafische gebruikersomgeving. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafische_gebruikersomgeving.

Isaacson, W. (2011), Steve Jobs. De biografie. Houten/Antwerpen: Unieboek | Het Spectrum.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies. Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rasterafbeelding. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Rasterafbeelding.

Steve Jobs. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs

Xerox. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Xerox.

[/toggle]

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –15-10-2019