1b. Familiebedrijf Bever voor Civiele Techniek

De familie Bever woont in een uitgestrekt bebost vennengebied met veel wild. Al jaren voert de familie het Familiebedrijf Bever voor Civiele Techniek. Ze knagen en zagen om het waterrijke bevergebied veilig en toegankelijk te houden. Het bedrijf, dat zij erfden van grootvader Bever, staat er goed voor.

De kinderen Bever startten in eigen territoria mooie bedrijven in aanpalende deskundigheden in de Civiele Techniek. Bjӧrg is de oudste zoon en commercieel leider van het familiebedrijf. Bas Bever is met zijn bedrijf BB specialist in dammen en dijken. Populierenhout is zijn liefde. Al bouwend houdt hij de beverburchten droog. Bernt, een echte pragmaticus, heeft een onderaanneming in het bouwen van bruggen en aquaducten. Hij geniet van het zachte wilgenhout en bouwt met voortdurende inzet aan de mooiste werken. Zoon Boudewijn heeft een bedrijf in marketing en communicatie. Zijn zachte roep heeft menig dier in de omgeving tot de overtuiging gebracht dat samenwerking met de Bevers van levensbelang is. Zoon Boaz leidt het onderdeel Sluizen en Waterkeringen. Met al deze onderaannemingen heeft het familiebedrijf hun gezamenlijke expertise sterk vergroot. Dochters Beatrijs en Barbara wonen in de beverburcht bij hun ouders. Beatrijs heeft een handicap; ze kan niet kauwen. Barbara speelt fanatiek waterpolo en weet nog niet precies hoe haar toekomst eruit zal zien.

De drijvende kracht achter het bedrijf is Moeder Bever. Ondernemer pur sang! Zij is degene die de kinderen opleidt in ondernemerschap. Het bedrijf had nooit deze omvang gekregen, wanneer zij niet aan het roer had gestaan. Ze blaast en kreunt dat het een lieve lust is, wanneer zaken haar niet zinnen. In grote woede slaat ze regelmatig met haar staart op het water.

Het is weekend. De familie Bever laat het werk rusten. Tijd voor ontspanning. De meeste bevers trekken zich terug in hun eigen territoria. Een aantal komt naar het territorium van de ouders Bever. Alleen Vader Bever ontbreekt… Waar is hij? Vader Bever heeft zich teruggetrokken in een van de vennen in het bos. Alleen. De afgelopen weken zaten vol met zakelijke deals, goede adviezen, problemen en mooie successen. Zijn hoofd is er vol mee. Door de jaren leerde hij dat het goed is om dan even alles te laten. Alleen te zijn. De stilte te zoeken. Geen vragen, geen adviezen, geen deals. Alleen, met zichzelf.

Er is een vraag die hem bezighoudt. Een ander beverbedrijf heeft aangegeven dat het tot een fusie wil komen met hun familiebedrijf. Dit beverbedrijf richt zich op het uitvoerende werk, zoals het kappen van bomen en het verwerken van het hout tot goede kwalitatieve materialen en maatwerk. Een prachtige aanvulling op alles wat Familiebedrijf Bever nu levert.

Vader Bever zwemt wat rond. Knaagt met zijn sterke oranje tanden een boom om. Bouwt een kleine burcht. En komt tot stilte. De afgelopen weken was hij maar aan het zoeken naar antwoorden. Naar het juiste besluit. Nu hoeft hij het even niet te weten. Hij mag zwemmen, knagen en bouwen. Vader Bever komt tot stilstand.

Dan komt de vraag bij hem boven: ‘Wat is mijn motief voor deze fusie?’ Hij kijkt in zijn eigen spiegel. Langzaam wordt hij zich bewust van zijn behoefte aan expansie en macht. Maar is deze fusie wel echt in het belang van zijn familiebedrijf? Alle bevers in de omgeving zitten in de uitvoer. Hij zal zich begeven in een concurrentiemarkt die mogelijk helemaal niet zo gunstig is. Juist Familiebedrijf Bever heeft een heel onderscheidend merk, de civiele techniek.

Zondagavond is Vader Bever weer thuis en roept de hele familie bij elkaar. ‘We doen het niet!’ Als hij zijn beslissing toelicht, kunnen de andere bevers zich daar helemaal in vinden.

(Dit verhaal is een verwerking van Blog 1a. Karaktervorming – inleiding. )

Groeivraag

Hoe kom jij tot stilstand? Wat kun jij doen om tot stilstand te komen? Maak het concreet.

 Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Dam, A. van (2009), De kunst van het falen. Hoe je door effectief leren succesvol kunt presteren, Amsterdam: Ambo.

Derks, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.

Grün, A. (2010), Benedictijnse regels voor een gelukkig leven, Baarn: Forte Uitgevers BV.

Halík, T. (2016), Geduld met God. Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven, Zoetermeer: Uitgeverij Boekencentrum.

Ouaknin, M. (2001), De tien geboden, Amsterdam: Uitgeverij Boom.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rossum, C. van, ‘Angst is niet iets om bang voor te zijn’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 4, pp. 55-58.

Rossum, C. van, ‘Verbinding creëren door te luisteren’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 3, pp. 80-83.

Rossum, C. van, ‘Gezond en duurzaam werken – een leerproces voor werkgever en werknemer!’, in: CoachLink Magazine 2016, nr. 5, pp. 56-59.

Rossum, C. van, ‘Leidinggeven aan gezond en duurzaam werken’ in: CoachLink Magazine 2016, nr. 6, pp. 70-73.

Sinek, S. (2016), Begin bij het waarom. De gouden cirkel van ondernemen, Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt wekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –20-11-2017