Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. De tweede serie richt de schijnwerpers op Albert Einstein. In aflevering 2: hoe stilte van belang is voor leiderschap.

 

Vadertje Saai

Als kind is van Einstein bekend dat hij niet zoveel belang hechtte aan het spelen met zijn neefjes en nichtjes in de tuin. Zijn gouvernante noemde hem zelfs ‘Vadertje Saai’. Hij trok zich liever terug of zocht vriendschap als hij dat kon verbinden met intellectueel gezelschap. Al vanaf heel jong zondert hij zich gemakkelijk af van leeftijdgenootjes en gaat op in dagdromen. Wel maakte hij juist weer ingewikkelde puzzels of complexe constructies met zijn bouwspeelgoed. Al met al een ander kind dan anderen…

 

Introversie als kracht

Nu zouden we een kind als Albert Einstein ‘introvert’ noemen. Introverte mensen voelen zich meer aangetrokken tot de innerlijke wereld van gedachten en gevoelens. In die binnenwereld, in het alleen zijn en in de stilte, ontstaan de beste ideeën en zo ontstaan mooie resultaten. Andere bekende ‘introverten’ zijn: Vincent van Gogh, Joanne Rowling, Eleanor Roosevelt en Barack Obama. Ook ikzelf ben uitermate introvert.

Het feit dat Einstein een volledig onafhankelijk denker was, die werkte in afzondering, heeft veel bijgedragen aan het resultaat van zijn ontdekkingen. Zijn creativiteit kwam los, zoals we ook in de eerste aflevering zagen, in de stilte of als hij muziek maakte. Een uitzondering was als hij kon praten met gelijkgestemden, dan kon hij ook tot co-creatie komen. Het werd de kracht van zijn introversie, waarover ik eerder een hele blogserie schreef. Ik citeer mijzelf uit de eerste aflevering van de blogserie ‘De stille kracht van introversie’:

“Introverte mensen zijn doorgaans hoogsensitief. Dat betekent dat zij veel veranderingen in sfeer, stemmingen van collega’s, enzovoort, haarfijn aanvoelen. Ook zijn hoogsensitieve mensen meer filosofisch of religieus ingesteld. Feestjes waar ze het moeten hebben over koetjes en kalfjes, leveren hun bij voorbaat vaak rillingen op. Daarentegen worden introverte mensen vaak omschreven als creatief, intuïtief, gevoelig voor muziek, schoonheid, natuur en kunst en hebben ze diepe emoties. Ze verwerken de informatie die tot hen komt diepgaand en emotioneel. Daardoor is deze eigenschap ook een energievreter. Conflicten of conflictueuze situaties gaan ze liever uit de weg. Introverte mensen zijn ook sterk gevoelig voor nuances. Dit heeft als gevolg dat ze meer empathisch en een sterk ontwikkeld geweten hebben.”

 

Leren van stilte

Leiderschap is zeker niet voorbehouden aan introverte mensen. Wel is het leren van stilte en alleen zijn, waar we tot onszelf kunnen teruggaan, tot onze diepere waarden en drijfveren, tot onze persoonlijke keuze, een voorwaarde voor (persoonlijk) leiderschap. De eigenschappen die bij introverte mensen sterker zijn ontwikkeld, zoals hierboven genoemd, dragen daaraan bij. En dat gun ik daarmee ook ieder extravert persoon!

 

Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:[toggle title=’Toon text’]

Bronnen voor deze serie

Isaacson, W. (2014), Einstein. De biografie. Houten/Antwerpen: Unieboek/Het Spectrum.

Hendrik Lorentz. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 5-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Lorentz.

[/toggle]

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –21-05-2019