Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Nu aandacht voor Ghandi, na Steve Jobs, Albert Einstein, Martin Luther King en Nelson Mandela. Leiderschap ontstaat niet vanzelf, maar is een leerweg. Dat wordt ook zichtbaar in het leven van Ghandi, blijkt uit aflevering 3.
Vormende jonge jaren
Er zijn meerdere biografieën over Gandhi geschreven. De biograaf Ramachandra Guha besloot om enkel aandacht te besteden aan zijn jonge jaren tot en met zijn Zuid-Afrikaanse jaren. Op die manier komt dat wat algemeen bekend is over Gandhi ineens in een heel ander licht te staan, namelijk in het licht van zijn opvoeding en groei naar volwassenheid. Op die manier werd voor mij pas duidelijk hoe het leven van Gandhi een grote leerweg is geweest. Ik benoem enkele ontwikkellijnen uit het jonge leven van Gandhi:
Uit de eerste klas gegooid
Gandhi kwam als jonge student uit India in Londen. Toch ondervond hij daar geen noemenswaardige discriminatie. Hij is dan ook enorm onaangenaam verrast als hij, inmiddels als beëdigd advocaat werkzaam in Zuid-Afrika, uit de eerste klas van een trein in Zuid-Afrika wordt ‘gegooid’, omdat hij een Indiër is. In zijn rechtszaken in Zuid-Afrika staat hij veel Indiërs bij en dit brengt hem in de rol van activist en leider van het geweldloos verzet. Hij bereikt hiermee dat de eisen voor meer gelijkheid, na veel jaren, van de Indiërs worden ingewilligd. Overigens kijkt hij in eerste instantie neer op de Afrikaanse koelies, ongeschoolde contractarbeiders. Pas later gaat hij met hen samenwerken. Ook dat is een ontwikkeling. Door deze ervaringen ontwikkelen Ghandi’s visie en vastberadenheid. Die hij later gebruikt in zijn vrijheidsstrijd in India.
Veranderende loyaliteit
Wanneer Ghandi in Zuid-Afrika leeft, is hij in eerste instantie een trouw Brits staatsburger. Dit blijkt onder andere tijdens de oorlog tussen de Boeren en de Britten (1914) . Juist dan roept hij de Indiërs op om bij te dragen aan de oorlog aan Britse zijde en zich zo loyaal te tonen. Veel Indiërs melden zich vervolgens aan voor hulp in de veldhospitalen. Later keert Gandhi, in 1914, terug naar India, omdat hij tot de conclusie komt dat hij daar de zaak van de Indiërs beter kan dienen. Daar kiest hij er, na rijp beraad, voor dat onafhankelijkheid van Groot-Brittannië voor India de enige weg is. Zijn loyaliteit is dus gaandeweg veranderd.
De leerweg van leiderschap
Ghandi ging een leerweg. Ik geloof dat persoonlijk leiderschap een leerweg is en blijft. Regelmatig geef ik gastlessen op HBO’s. Dat betekent dat ik altijd weer kort mijn eigen loopbaan vertel. Steeds weer ontdek ik hoe ieder deel van mijn loopbaan een bijdrage heeft geleverd aan de professional die ik nu ben. Daarnaast heeft ieder live-event mij verandert. De keuzes die ik op hoogte- en dieptepunten maakte, vormden mij en vormden mijn leiderschap.
Welke live-events en loopbaanstappen hebben jouw leiderschap gevormd? En hoe?!
Bronnen voor de serie Leren van Leiders
Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier: [toggle title=’Toon text’]
Bronnen voor deze serie
Blessing, M. (2017, juli). Mohandas Gandhi (1869-1948). Geraadpleegd van https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6963/mohandas-gandhi-1869-1948.html.
Gandhi. His triumph changed the world forever. Film (1982).
Gedichten over genot. Geraadpleegd van http://blog.seniorennet.be/gedichtengenot/archief.php?catID=487.
Guha, R. (2017), Gandhi. De jonge jaren. De biografie. Amsterdam: Rainbow.
Heilig. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 20-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilig.
John Langalibalele Dube. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 20-8-2018, van https://en.wikipedia.org/wiki/John_Langalibalele_Dube.
Kaisar-i-Hind. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 19-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaisar-i-Hind.
Mahatma Gandhi. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 19-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi.
Mierlo, S. van. (2012, 3 april). Gandhi: Een Moderne Held. Geraadpleegd van https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/biografie/94304-gandhi-een-moderne-held.html.
Satyagraha. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 19-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Satyagraha.
Pollet, G. (1969, oktober). Mahâtmâ Gândhî en de rechten van de mens. Geraadpleegd van https://www.dbnl.org/tekst/_str005196901_01/_str005196901_01_0008.php.
Visser, Y. (2017, 17 maart). Mahatma Gandhi (1869-1948). Icoon van geweldloos verzet. Geraadpleegd van https://historiek.net/mahatma-gandhi-indiaas-politicus/67514/.
[/toggle]
De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).
Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!
Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –17-12-2019