Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. De laatste leider die we belichten, is Barack Obama. In de zesde aflevering: mislukkingen horen bij leiderschap. Het geeft kracht en inspiratie als je je falen ook kunt delen met anderen.


Het gaat af en toe ook mis

Obama heeft samen met de mensen met wie hij werkt in het opbouwwerk een confrontatie gehad met de directeur een woningbouwvereniging. En dat voelt als een grote mislukking, zeker toen dit ook nog eens op televisie breed werd uitgemeten. Het is ook weer een moment van desillusie, waarover de afleveringen 4 en 5  gingen. In een conflict met de woningbouwvereniging besloten Obama, zijn collega’s en de bewoners tot actie over te gaan. Het loopt uit op een fiasco. Dr. Collier is betrokken. Zij is directeur van een van de basisscholen. Over deze situatie beschrijft Obama in zijn biografie het volgende:

‘Dr. Collier tikte op mijn schouder.

“En wie beurt jou op?” vroeg ze.

Ik schudde het hoofd.

“Als je risico’s neemt, gaat het af en toe ook mis.”

“Maar de uitdrukking op hun gezichten…”

“Maak je geen zorgen,’ zei dr. Collier. ‘Ze zijn taai. Niet zo taai als ze zich voordoen – dat is niemand, ook jij niet. Maar ze komen er wel overheen. Dit soort dingen hoort bij het volwassen worden. En soms doet volwassen worden pijn.”’

Ik zie mensen met mooie idealen, waarin ze diep in geloven, soms volkomen onderuit gaan. De illusies werkelijkheid. Dit hoeft niet erg te zijn, maar dat is het wel als we daarmee  onze diepere drijfveren voor dat wat we doen verliezen.  Wanneer Obama geen mensen als dr. Collier had gehad, zouden zijn idealen hebben kunnen kantelen naar desillusie. Dat kan een moment zijn waarop bitterheid ontstaat. Daar kan de desillusie het overnemen van het ideaal.  Dat is jammer!


Samen onderweg

Als we alleen op pad zijn en we struikelen en breken iets, dan is er niemand die ons naar het ziekenhuis kan brengen. Als we samen onderweg zijn, hebben we betere mogelijkheden. Dat beeld geldt ook voor leiderschap. En voor het leven als leiders vanuit onze idealen.

Ik zie me nog zitten in een restaurant. Ik was vastgelopen en had aan mijn collega, intervisiegenoot en vriendin, gevraagd om het er even samen over te hebben. We pelden de ui van mijn probleem langzaam af. Tot zij de vraag stelde: ‘Cora, ben je met de keuzes die je hebt gemaakt nog trouw aan jezelf en aan je drijfveren?’ Na enige aarzeling, want toegeven is niet zo heel makkelijk, zei ik: ‘Ik ben bang van niet…’ Daarmee was het helder en wist ik wat ik moest doen.


We hebben anderen nodig

Ik had deze persoon nodig om weer helder te zien. En dat geldt voor leidinggeven in het algemeen. We hebben anderen nodig om scherp te kunnen blijven zien. Leiderschap betekent dat we stappen zetten en risico’s nemen. Dat is goed. Dat betekent niet dat we altijd succesvol zijn. Dat alles lukt. Toch is doorgaan in dit krachtenveld veel gemakkelijker als je het samen doet.

Niet ‘succes’, maar ‘samen’ leidt tot geïnspireerd leiderschap.

Succes! 🙂


Ook benieuwd naar de andere blogs in de serie Leren van leiders? Klik dan op de namen van de leiders: Nelson Mandela, Martin Luther King, Albert Einstein, Steve Jobs, Ghandi en Winston Churchill.


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier: [toggle title=’Toon text’]

Bronnen voor deze serie

Citaten van Barack Obama. Geraadpleegd van https://citaten.net/zoeken/citaten_van-barack_obama.html?page=2.

De Standaard. (2017, 11 januari). LETTERLIJK. De afscheidsspeech van Barack Obama. Geraadpleegd van http://www.standaard.be/cnt/dmf20170111_02668065.

Duursma, L. (2017, 11 januari). Obama blijft in zijn afscheidsspeech energieker dan zijn voorgangers. Geraadpleegd van https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/11/obama-blijft-energieker-dan-zijn-voorgangers-6158671-a1540719.

Obama, B. (2017), Dromen van mijn vader. Het verhaal van mijn familie. Amsterdam/Antwerpen: Atlas Contact.

Reformatorisch Dagblad. (2009, 20 januari). Volledige tekst rede president Barack Obama. Geraadpleegd van https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/volledige-tekst-rede-president-barack-obama-1.101612.

The New York Times. (2009, 4 juni). Obama’s Speech in Cairo. Geraadpleegd van https://www.nytimes.com/2009/06/04/us/politics/04obama.text.html.

Haffner, S. (2014), Winston Churchill. Amsterdam: Mets & Schilt Uitgevers.

Tweede Marokkaanse Crisis. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 21-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Marokkaanse_Crisis.

[/toggle]

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –5-10-2020