Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Winston Churchill is de zesde leider. Wat Churchill tot een sterk leider maakt, is zijn vermogen om vooruit te kijken, te denken en te plannen. Toch gaat hij daarin aan mensen voorbij, en dat kost hem uiteindelijk de kop. Hierover gaat aflevering 6.
De juiste man op de juiste plek!
In aflevering 5 beschreef ik de start van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd waren er twee oorlogsgrootmachten, Duitsland en Engeland. Aan het hoofd van de Britse marine stond Churchill. Een man en functie van formaat! Hij was op dat moment de enige man in Engeland die werkelijk de militaire situatie in zijn geheel overzag. Hij voorspelde exact hoe de Duitsers zich zouden bewegen en welke keuzes er gemaakt moesten worden. De juiste man op de juiste plek, zouden we nu zeggen.
De andere kant van het verhaal
Maar er is ook een andere kant aan dit verhaal. Churchill luistert niet naar collega’s en doet alsof alleen hij de wijsheid in pacht heeft. En hoewel hij dat heeft, is hij van zijn ideeën bezeten. Hij wekt de indruk dat iedereen hem vanzelfsprekend zou volgen. Anderen geeft hij het gevoel dat alles alleen door hem verwezenlijkt kan worden.
Deze houding wordt later in de oorlog nog sterker. Churchill voorziet in 1914 de val van Antwerpen, mits vanuit Engeland wordt ingegrepen. Hij heeft zijn plan al klaar, maar als alles volgens hem niet snel genoeg gaat, vraagt hij zelfs ontslag uit zijn functie, zodat hij zelf de troepen daar kan gaan leiden. Dit ontslag wordt hem overigens natuurlijk niet verleend.
Ook later, in 1915 beraamt hij, op eigen houtje en ver voor de troepen uit, een plan voor de ineenstorting van Turkije en Bulgarije, zodat de zuidoostflank van Duitsland onverdedigd vrijkomt. Het plan is goed. Doordat het echter veel meer tijd kost, mislukt het vrijwel geheel. Deze zogeheten Dardanellen- of Gallippoli-campagne wordt hem uiteindelijk fataal. Er ontstond een politiek conflict tussen Churchill en zijn belangrijke admiraals en tenslotte leidde dit alles tot zijn aftreden.
Als plannen vóór mensen gaan, win je de oorlog niet
Churchill was een militair en strategisch genie! Alle plannen die hij in deze periode uitdacht, waren geniaal. Het leverde hem roem op. De roem was alleen van uiterst kortstondige duur. De oorlog begon in 1914 en in 1915 was iedereen wel klaar met hem. Op 18 mei 1915 treedt hij gedwongen af.
Wat ik zie bij Churchill, zie ik ook regelmatig in organisaties. En dan bedoel ik niet de geniale snelheid waarmee Churchill zijn plannen maakte. Ik bedoel dat de inhoud vóór de relatie gaat. Churchill was vooral bezig met zijn eigen plannen, maar niet met de manier waarop hij de mensen voor zijn plannen kon winnen, ervoor kon zorgen dat ze zich hieraan committeerden.
Relatie gaat vóór inhoud
Goede samenwerking en prestaties komen duurzaam tot stand wanneer er allereerst aandacht is voor de relatie. Vanuit de relatie kan commitment ontstaan voor de inhoud. Want mensen, ook in onze organisaties, worden gemotiveerd door hun diepere drijfveren. Iemand als Churchill had daar zo op aan kunnen sluiten. Alleen moeten de mensen dan wel de plannen snappen en mee kunnen komen. Anders kunnen ze niet aanhaken. En als ze niet intrinsiek aanhaken, heb je geen team. Bij Churchill gingen de plannen vóór de mensen. Daar ga je de oorlog niet mee winnen. Dat bleek!
Ook benieuwd naar de andere blogs in de serie Leren van leiders? Klik dan op de namen van de leiders: Nelson Mandela, Martin Luther King, Albert Einstein, Steve Jobs en Ghandi.
Bronnen voor de serie Leren van Leiders
Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier: [toggle title=’Toon text’]
Bronnen voor deze serie
Haffner, S. (2014), Winston Churchill. Amsterdam: Mets & Schilt Uitgevers.
Tweede Marokkaanse Crisis. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 21-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Marokkaanse_Crisis.
[/toggle]
De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).
Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!
Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –30-06-2020