Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Winston Churchill is de zesde leider. In de slotaflevering: hoe je in de dingen die je in het leven (meermaals) tegenkomt, je drijfveren niet verliest!


Zijn genie was sterker dan zijn angst

Toen Churchill in 1911 aantrad als minister van Marine, had hij de hele vloot gemoderniseerd. In 1915 kwam hij in een vrije val terecht en is zijn rol uitgespeeld. En dat lijkt zo te blijven. Het tijdperk Churchill was voorbij.

Totdat… Op 3 september 1939 verklaart Engeland aan Duitsland de oorlog en wordt Churchill opnieuw minister van Marine. Binnen twee weken staat hij in Scapa Flow om de vloot te inspecteren. Het is achtentwintig jaar later en van de gemoderniseerde vloot is weinig over. Ook is duidelijk dat er een niet geringe oorlog voor hen lag…

En dan staat er zo mooi in zijn biografie die ene zin: ‘Zijn genie was sterker dan zijn angst.’(Haffner, 2014, p. 120)


Nee hè, niet weer?!

In de fase waarin Churchill eerder minister van Marine was, had hij rustig de tijd gehad om kapiteins en officieren te leren kennen. Nu trad hij aan in een crisis. Het materieel dat hij indertijd had laten moderniseren was verouderd of verdwenen. De mensen met wie hij had samengewerkt waren met pensioen of overleden. Vorige keer was zijn optreden zijn ondergang geweest. In deze nieuwe situatie was opnieuw een fatale afloop niet denkbeeldig. De logische gedachte die voor Churchill zou zijn ‘Nee hè, niet weer?!’

Het leven is absoluut een cirkel en een cirkel kan behoorlijk energievretend zijn. Bijvoorbeeld als je ergens lang werkt en je methodiek X ziet verschijnen en verdwijnen, en vervolgens methodiek Y ziet binnenkomen en weer afgeschaft worden. Ik kom soms in schoolorganisaties waar ze me bij voorbaat wantrouwend aankijken: je komt ons zeker weer iets brengen wat iets anders komt vervangen en wat straks ook weer vervangen wordt?!

Als we alleen die cirkel zien, lopen we absoluut leeg. Dan wordt het tweede deel van onze carrière een woestijn, waarin we min of meer opdrogen. En in dat opdrogen zit iets van angst, iets van doodgaan. Een angst die Churchill op het moment dat hij opnieuw minister wordt, herkent. In dit geval ook nog eens heel letterlijk: een niet onderhouden vloot zou zeker minder overwinningskansen en meer doden kunnen betekenen.

Dat was niet wat hij deed. ‘Zijn genie was sterker dan zijn angst.’

Churchill stroopt zijn mouwen op en gaat aan de slag. Eerst als minister van Marine en later als premier.


Aandacht voor wat ons drijft, houdt ons in beweging

De circle of life ons niet hoeft te ontmoedigen. Dat kan als we gericht blijven op dat wat ons drijft. Ik blijf maar even bij het schoolvoorbeeld hierboven. Ik ken veel leerkrachten en docenten die niet als doel de methodiek hebben. Toen ik een docent geschiedenis begeleidde en haar vroeg naar haar vak, zei ze uit de grond van haar hart: ‘Ik geef geen geschiedenis, ik leid kinderen op voor het leven. Dat is wat geschiedenis doet!’ Ze zei het met zoveel passie dat ik er echt van onder de indruk was.

Wanneer we gericht blijven op dat wat ons drijft is de circle of life niet zo verstorend. Natuurlijk verstrijkt de tijd en verouderen methodieken en komen er nieuwe. Dat hoeft onze passie en onze diepere drijfveren niet te veranderen.


Ook benieuwd naar de andere blogs in de serie Leren van leiders? Klik dan op de namen van de leiders: Nelson Mandela, Martin Luther King, Albert Einstein, Steve Jobs en Ghandi.


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier: [toggle title=’Toon text’]

Bronnen voor deze serie

Haffner, S. (2014), Winston Churchill. Amsterdam: Mets & Schilt Uitgevers.

Tweede Marokkaanse Crisis. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 21-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Marokkaanse_Crisis.

[/toggle]

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –7-07-2020